Skip to main content

Aportacions del grup Koiné al Pacte Nacional per la Llengua

Com que no hi ha cap bola de vidre que ens pugui assegurar quant de temps pot resistir un Govern minoritaríssim i si el Govern següent mantindrà la dinàmica que hauria de dur el Pacte Nacional per la Llengua (PNxL) a produir grans resultats, des del grup Koiné volem compartir les aportacions que hi vàrem fer, per si serveixen d'inspiració a algú altre.

Només vàrem aportar idees a tres dels àmbits del PNxL, ens va mancar temps. Cal dir que se'ns va allargar el termini tres mesos (fins al 30 de setembre del 2022), però la nostra forma de treballar no ens va permetre abastar més. Això no vol dir que en el futur no aportem a través de Koiné Digital, noves idees en alguns dels àmbits que no vàrem arribar a cobrir. Deixarem constància,t també, que en el mateix període hi va haver un altre procés participatiu que ens va semblar cabdal i, doncs, hi vàrem fer aportacions que trobareu aviat en un altre article de Koiné Digital.

Les aportacions que vàrem arribar a temps de presentar les trobareu enllaçades més avall, a mesura que les comentem. També són accessibles en el web del PNxL.

A l'àmbit 5, món audiovisual i mitjans de comunicació, vàrem demanar més presència de locutors neocatalans que normalitzin que les imperfeccions dels nouvinguts formen part del seu procés d'integració i, per altra banda, que s'empri la ficció per a desmuntar els prejudicis que ens duen a subordinar-nos lingüísticament.

A l'àmbit 12, qualitat de la llengua, ens vàrem fixar en la qualitat de la llengua als mitjans de titularitat pública, però també a l'administració; creiem que l'administració ha de respectar l'autoritat de l'IEC; finalment, aportàrem un suggeriment per al món educatiu.

També ens va interessar aportar a l'àmbit 7, cosa natural si tenim en compte que molts del components de Koiné (entre actuals i pretèrits) estem vinculats a la Intersindical. Atès que vam tenir coneixement del treball sobre Acords socials de caràcter lingüístic (a introduir en la negociació col·lectiva) impulsat per un dels nostres membres, ens hi vàrem sentir identificats i també us l'enllacem.

Us convidem a difondre tots aquests materials.

Aquest article es publica gràcies al suport econòmic i tècnic de Llengua i República.
Si hi voleu contribuir, podeu fer un DONATIU.