Grup Koiné

Origen

El Grup Koiné es va constituir el 4 d’octubre del 2014, després de dues reunions preparatòries motivades arran de la constatació de dues circumstàncies, al nostre entendre, preocupants: 1) les veus sorgides d’un temps ençà a favor de la cooficialitat del català i el castellà a la Catalunya independent provinents de posicions polítiques independentistes; i 2) la indefinició (o el silenci) davant d’aquestes veus per part de certes entitats, tant les independentistes com les que es dediquen de manera explícita al foment de la llengua.

Membres

Koiné és un grup d’estudi tancat, format per Joaquim Arenas i Sampera, Joan-Pere Le Bihan Rullan, Diana Coromines i Calders, Lluís De Yzaguirre i Maura, Josep Ferrer i Ferrer, Àngels Folch i Borràs, Enric Larreula i Vidal, Mercè Lorente i Casafont, Margarida Muset i Adel, Dolors Requena Bernal, Silvia Senz Bueno, Blanca Serra i Puig, Pau Vidal Gavilán i Josep M. Virgili i Ortiga. Els membres del grup procedim dels sectors de l’ensenyament de tots els nivells, la recerca universitària, la mediació, el periodisme, la traducció, la creació literària i els serveis lingüístics i editorials, sempre amb les llengües com a centre d’activitat professional.

Actuacions

  1. Entre l’octubre del 2014 i el juliol del 2015, Koiné va dur a terme un debat intern amb l’objectiu de constatar si hi havia prou grau de coherència entre els seus components quant a la interpretació de la realitat sociolingüística actual de Catalunya, quant a les causes que han dut fins a aquesta realitat, i quant a les actuacions socials, institucionals i politicojurídiques que cal emprendre per a canviar-la. Els dos darrers nivells s’han d’entendre en la perspectiva d’una Catalunya independent i, doncs, mestressa de poder afrontar i gestionar la pròpia realitat lingüística sense interferències foranes. El resultat dels consensos als quals es va arribar en el decurs d’aquest debat ha quedat recollit en el document La realitat lingüística de Catalunya i la normalització del català i l’occità en la futura República (Grup Koiné, 2015),  estructurat en cinc ponències i complementat amb un preàmbul general i un apèndix terminològic on aclarim la posició sociolingüística del grup.
  2. La primera acció pública del Grup Koiné fou la proposta a la direcció d’Òmnium Cultural de fer una declaració que fixés allò que, segons Òmnium, caldrà tenir en compte quan s’estableixi el règim jurídic de les llengües a la futura República catalana. Aquesta declaració fou negociada entre el Grup Koiné i una delegació de la Junta d’Òmnium encapçalada per l’enyorada Muriel Casals.Fou adoptada en l’Assemblea General Ordinària del juny del 2015 i diu així:
    «L’Assemblea General Ordinària d’Òmnium Cultural, reunida el vint-i-set de juny de 2015 al Petit Palau de la Música, fidel al seu objectiu fundacional de defensar la plena recuperació col·lectiva de la identitat de la nació catalana, especialment la llengua i la cultura, proclama que considera irrenunciable que el marc jurídic resultant de la independència de Catalunya asseguri a la llengua catalana l’estatus i el rol que li pertoquen com a llengua de Catalunya, i que ara no té, promogui el multilingüisme i el poliglotisme, preservi els drets lingüístics de tots els ciutadans i inclogui la ratificació de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries».
  3. La tercera iniciativa impulsada per Koiné, en funcionament des de l’octubre del 2015, ha estat la creació del lloc web País de Paraula (Les llengües dels catalans en la terra del català), de contingut bàsicament gràfic i audiovisual, pensat per a una difusió multicanal via xarxes socials, que compta amb una col·laboració voluntària de professionals externs a Koiné i amb les veus dels parlants que han volgut donar-nos el seu testimoni lingüístic. País de Paraula va ser concebut com a instrument per capgirar l’actual marc mental de la societat catalana respecte a la «realitat sociolingüística» del país (entenent per país no només Catalunya, sinó el conjunt dels Països Catalans), objectiu al qual volem contribuir donant visibilitat i veu a la gran diversitat de llengües i cultures que enriqueixen el nostre territori, i fent-ho des del que considerem que hauria de ser el punt de trobada en el mar d’aquesta diversitat: la llengua i la cultura catalanes.
  4. La quarta acció del grup ha estat la redacció del manifest «Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent», i la cerca dels primers signants. El manifest, presentat al públic el 31 de març del 2016 al Paranimf de la Universitat de Barcelona, compta amb un primer cercle de signants format per prop de 200 personalitats de l’àmbit de la llengua. Des de l’1 d’abril del 2016, l’adhesió queda oberta a tothom mitjançant la pàgina web de la recentment constituïda associació Llengua i República.

Objectius

Un cop creada l’associació Llengua i República, el Grup Koiné ha passat a ser un grup de treball que en forma part però que treballa amb independència, i es dedica a elaborar treballs de diagnosi sociolingüística, així com a estudiar solucions per fer possible un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent.

Contacta amb Koiné

Si vols posar-te en contacte amb el Grup Koiné, adreçat a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.