Skip to main content

La Bombolla

D’ençà que es va publicar el llibre Llengua i República, el manifest Koiné argumentat, els autors hem recorregut bona part del territori català, fent-ne la presentació. A mi m’ha tocat, normalment acompanyada del Josep Maria Virgili i d’algun altre membre de Koiné, d’anar a Vinyols i els Arcs, Riudoms, Reus, Montbrió, Amposta, Lleida, Alguaire, la Seu d’Urgell, Andorra, i també a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada del Conflent a la Catalunya del Nord, Balaguer i algun lloc del País Valencià que encara no sabem. Les presentacions del llibre les han organitzades ajuntaments, entitats culturals, biblioteques...  i hem tingut més o menys assistents, segons el lloc. A banda de presentar el llibre hem fet una feina de conscienciació entre els catalanoparlants, perquè mantinguin la seva llengua, i perquè ajudin qui la vol aprendre.

La bona acollida que hem tingut a tot arreu, on ens han rebut amb amabilitat i admiració, i el fet que la mitjana d’edat dels assistents era alta, m’ha fet pensar que visc en una bombolla lingüística, vull dir que puc viure, si vull, en català, amb la família, a la feina, amb els amics, veïns, amb les administracions, quan vaig a comprar, quan truco a la companyia telefònica o a la de l’electricitat, quan llegeixo, quan escolto la ràdio o miro la televisió, quan vaig al restaurant, a cal metge, o al notari.

Però la meva és una bombolla de sabó en la qual entren, diàriament, i sense poder-ho evitar, agulles, en forma de sèries, jocs, youtubers, cançons (tinc un fill adolescent), entrevistes, prospectes de productes farmacèutics i d’electrodomèstics, publicitat, venedors, manuals, repartidors...

Qui viu a Espanya, i parla espanyol, viu en una bombolla immensa, de vidre blindat, i sempre té assegurats els seus drets lingüístics. Qui viu a Catalunya, i parla català, viu en una bombolla de sabó, bonica, però difícil de mantenir, amb esquerdes pels cops que ha rebut i rep, i amb agulles que la poden fer petar en qualsevol moment.

Dolors Requena

Imatge: Nualart

Aquest article es publica gràcies al suport econòmic i tècnic de Llengua i República.
Si hi voleu contribuir, podeu fer un DONATIU.